Kermis

De Kermis werd altijd georganiseerd door de Loppersumer jaarmarkt die werd opgericht in 1898 en is in al de jaren op diverse plaatsen gehouden dit in combinatie met een paardekeuring en paardenmarkt, in het begin werd de kermis in de Lagestraat later een gedeelte naar het Marktplein en Lagestraat.

In 1937 vond het toenmalige gemeentbestuur  dat er geen kramen, tenten of enig kermisspel mag worden geplaats of enige openbare vertoning of vermakelingheidmag worden gehouden of gegeven op openbare gemeentegronden.

Bij de stemming over dit voorstel werd het met 6 (rechts) tegen 5 (links) stemmen het voorstel aangenomen en zo werd gevreesd dat dit de laatste kermis zou worden. Maar er werd een stichting opgericht die er voorzorgde dat in samen werking met de uitbater van Hotel Gemeenthuis Jan van Dijk dat de volgende kermissen achter zijn zaak werd gehouden.

In de oorlogjaren werd er geen kermis georganiseerd en na de bevrijding kwam ook bij het bestuur weer bij een om de voorbereidingen te treffen voor de kermis en markt.
Daar de kermis voor de oorlog achter Hotel Gemeentehuis was geweest, was het bestuur toch van mening dat het weer op 'straat' moest waar men nog enige zorgen overhad als de gemeente weer eens van gedachte veranderde, maar de voorzitter zei dat hij had met de burgmeester gesproken en had toestemming gekregen.

De uitbater van Hotel Gemeentehuis Dhr. Jan van Dijk was hier niet blij mee en stribbelde tegen, De middenweg was de kermis op 'straat' en bij Hotel Gemeentehuis zo was er in 1945* weer een kermis .
Deze plek is tot de jaren 1983-85 het kermis terrein geweest totdat de uitbater van 'De Lopster kroon'  er problemen mee had en is de kermis weer naar het marktplein verhuist waar het tot heden dagen nog is. Ook is de markt en kermis nog elke 3e woensdag van september in Loppersum.
De kermis is zaterdag 's avond 23.00 ten einde en wordt s'nachts nog weer afgebroken, zodat zondagsmorgen het Marktplein weer leeg is.

*Deze datum is niet met zekerheid te zeggen 

Note: Voor meer info zie de uitgave "Jaarmarkten en kermis in Loppersum"geschreven en uitgegeven door Wil en Ben Scheltens. (ISBN nr.978-90823052-5-8)