Glasplaat negatieven van W.F.Pastoor

W.F.Pastoor

W.F.Pastoor Ca. 1942

Hieronder staan de scans van orginele glasplaat negatieven van W.F.Pastoor.
Hij was een bekende fotograaf van loppersum en omstreken. 
Pastoor heeft honderden zoniet duizenden foto's gemaakt van stad en ommeland, portretfoto's in zijn studio, boerderijen voor de boerderijenboeken enz.enz.

In het begin van zijn loopbaan gebruikte hij, zoals toen gebruikelijk was, glasplaatjes
van +/- 10x10 cm.
Deze werden licht gevoelig gemaakt en dan in een lichtdichte houten cassette geplaatst (op somige foto's zijn de clipjes te zien en als de clipjes stuk waren werden er kleine spijkertjes gebruikt, deze hadden dan een omgekeerde T vorm).

Als de foto gemaakt werd keek de fotograaf aan de achterkant van de camera of de compositie goed was (hij zag dit op de kop) als deze goed was dan werd de houten cassette in het houten toestel geplaatst en de schuif van de cassette ging omhoog en het tellen begon voor de belichting.
De belichtingstijd werd geregeld door de dop van de lens te halen en na de belichtingtijd werd de dop er weer opgedaan, de latere camera's hadden een draad ontspanner.

Als de foto gemaakt was dan ging de schuif weer in de cassette en werd de cassette uit de camera genomen en werd het glasplaatje ontwikkeld in de donkere kamer.

Als het negatief ontwikkeld was werd er gekeken of er wat verbeterd (geretouceerd) kon worden en dan werd dat vaak door Aafke (zijn vrouw)gedaan. 

De Historische ver. Loppersum heeft een boek uitgegeven met een groot aantal van Pastoor zijn foto's en is nog steeds te koop bij de vereniging (prijs 24,50 excl verzendkosten 4,95)

Glasplaat opnames van W.F.Pastoor